”Yapay Zeka” Üniversite Müfredatlarına Giriyor
Yapay Zeka Üniversitelerde! Yükseköğretim Kurulu ile Bilgi Teknolojileri ve Bağlantı Kurumu arasında protokol imzalandı
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar: “Bu protokol sayesinde BTK Akademi tarafından verilen derslerin üniversitelerimizin müfredatlarına dahil edilmesini ve bu derslerin kredilendirilmesini planlıyoruz. BTK Akademi dersleri online veya offline olarak öğrenciler tarafından takip edilecek, sınavlar üniversitelerimizde yüz yüze gerçekleştirilecek. “Bu, Türk yükseköğretim tarihinde bir ilk adımı temsil ediyor.”
“Kurulumuz ile BTK arasındaki işbirliğinin, ülkemizin stratejik alanlarda ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine ve üniversite-sektör iş birliğinin geliştirilmesine ciddi katkılar sağlayacağına inanıyorum.”
Yükseköğretim Kurulu ile Bilgi Teknolojileri ve Bağlantı Kurumu (BTK) arasında, üniversite müfredatlarında yapay zeka ve dijital teknolojilere ilişkin derslerin yer almasına ilişkin BTK Akademi Ders İçeriklerinin Kullanımına İlişkin İşbirliği Protokolü imzalandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve YÖK Başkanı Erol Özvar’ın katılımıyla protokol imza töreni ve BTK Akademi Yapay Zeka Zirvesi ’24 BTK’da gerçekleştirildi. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar törende yaptığı konuşmada, dijital teknolojiler alanındaki hızlı gelişmelere paralel olarak ilgili tüm branşlarda nitelikli insan gücüne ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. Özvar, bu amaçla son yıllarda lisans düzeyinde “Yapay Zeka Mühendisliği” ve “Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği” bölümlerinin, lisansüstü düzeyinde ise farklı programların açıldığını belirterek, gerektiğinde bu sayının artırılacağını söyledi.
Yapay Zeka Çalışmaları
Dijitalleşen dünyada dijital güvenlik konusunun değer kazandığını vurgulayan Özvar, bu eğitim-öğretim yılında yeni kurulan 4 siber güvenlik meslek yüksekokulunun eğitime başladığını hatırlattı. Yapay zekanın hem yükseköğretim üzerindeki etkilerine hem de ülkenin teknolojik ve ekonomik kalkınmasına yapabileceği katkılara büyük önem verdiklerinin altını çizen Özvar, “Son dönemde bu konuya ciddi mesai harcıyoruz.” söz konusu. Özvar, Yükseköğretim Kurulu bünyesinde uzun süredir yürütülen teknik çalışmaları artık somut adımlara dönüştürmeye başladıklarını söyledi. Özvar, yapay zeka başta olmak üzere dijital teknolojilerin kamu ve özel sektör dahil tüm paydaşlarıyla iş birliğinin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini belirterek, BTK ile imzalanacak iş birliği protokolünün bu anlamda son derece faydalı sonuçlar doğuracağına inandığını ifade etti. Özvar, BTK Akademi’nin yaklaşık 2 milyon kullanıcıyla büyük bir potansiyele sahip olduğunu, düzenlediği etkinlik ve kurslarla geniş bir kesime teknoloji konusunda farkındalık kazandırdığını, gençlere yeni iş ve kariyer fırsatları sunduğunu söyledi.
“Yapay Zeka Tabanlı Programların Belirlenmesi Çalışma Grubu”nu kurduk
Yükseköğretim Kurulu bünyesinde Yapay Zeka Tabanlı Programların Belirlenmesine İlişkin Çalışma Grubu kurulduğunu belirten Özvar, şöyle devam etti: “Bu çalışma seti, üniversitelerde açılması gereken yeni bölüm ve programların belirlenmesinde önemli rol oynuyor. yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri gibi konularda ortaya çıkan insan kaynağı ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulmuştur. üstlendi. Çalışma grubunun yaptığı ilk değerlendirmeler sonucunda bilişim teknolojileri ve yapay zeka temelli yeni bir önlisans ve lisans programı açılmasına karar verildi. İlerleyen süreçte başka programların da açılması gündeme gelebilir. Bu noktada bu programların müfredatlarının belirlenmesinde asıl sorumluluk üniversitelere ait olsa da deneyimli öğretim elemanı eksikliği nedeniyle çalışma grubumuz üniversitelere müfredatlarla ilgili her türlü desteği sağlayacaktır.”
YÖK – BTK İşbirliği
Özvar, bu noktada BTK Akademi tarafından verilen derslerin kredilendirilerek diplomaya dönüştürülmesi fikrinin ortaya çıktığını, Yükseköğretim Kurulu ile BTK arasında yapılacak bir işbirliğinin önemli faydalar sağlayacağının değerlendirildiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti: şu şekilde: “Sevgili öğrencilerimiz, bu protokol sayesinde BTK Akademi tarafından verilen dersler üniversitelerimizin müfredatlarına dahil edilecektir. Bu dersleri de dahil etmeyi ve kredilendirmeyi planlıyoruz. Derslerin üniversitelerimizin ders havuzlarına dahil edilmesi planlanmaktadır. Konseyimiz bünyesinde oluşturulan ‘Çalışma Grubu’ aracılığıyla yürütülecek. BTK Akademi derslerinin öğrenciler tarafından online veya offline olarak takip edilmesi ve sınavların üniversitelerimizde yüz yüze yapılmasının, üniversite tarihinde bir ilk adım olduğunu düşünüyorum. Türk yükseköğretimi. Bu bağlamda Sayın Bakanımıza katkılarından dolayı özellikle teşekkür ediyorum. “Bir sonraki adımda BTK ile Yükseköğretim Kurulu arasında ortak bir çalışma grubu kurularak Türk yükseköğretimi alanında iş birliğinin daha da ilerletilmesi mümkün olacaktır. Yeni derslerin açılması, müfredat çalışmalarının birlikte yürütülmesi gibi konular.” Yükseköğretim Kurulu ile BTK arasındaki iş birliğinin, ülkenin stratejik alanlarda ihtiyaç duyduğu nitelikli insan sermayesinin yetiştirilmesine ve kalkınmasına önemli katkılar sağlayacağına inandığını vurgulayan Üniversite-sektör iş birliğine önem veren Özvar, “Kurulumuzun önümüzdeki dönemde iş birliğimizi daha da güçlendirme yönündeki iradesini teyit etmek isterim.” dedi.
Yapay Zeka Zirvesi
Özvar, destek veren ve emeği geçenlere teşekkür ederek protokolün hayırlı olmasını diledi. Konuşmaların ardından Yükseköğretim Heyet Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Haldun Göktaş ve BTK Genel Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu protokolü imzaladı. Törene Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar’ın yanı sıra Yükseköğretim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Haldun Göktaş, Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Hüseyin Karaman ve Prof. Dr. Mahmut Ak, akademisyenler, şube temsilcileri ve öğrenciler katıldı. İmza töreninin ardından BTK Akademi Yapay Zeka Tepesi gerçekleştirildi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)